Kraken, cea mai infectioasa tulpina, a ajuns in Romania! Care sunt simptomele

Cea mai transmisibila subvarianta a Omicron – XBB 1.5, denumita ”Kraken” circula si in Romania inca de la inceputul lui decembrie, afirma cercetatorul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Romania a confirmat deja primele doua cazuri de Covid Kraken, subvarianta tulpinii Omicron considerata mai contagioasa si care deja e raspandita in SUA, si mai multe tari din Asia si Europa.

Primul caz confirmat este la un bebelus de doar 5 luni, al doilea fiind mama copilului.
„Copilul, o fetita in varsta de cinci luni, a fost internat impreuna cu mama si apoi externat. A avut o forma usoara. Un caz a fost confirmat prin secventiere si mai este contactul reprezentat de mama. Evident ca daca a fost contact direct, este vorba despre aceeasi varianta”, a declarat directorul medical al institutului, dr. Adrian Marinescu, pentru Libertatea.ro.

Medicii de la Institutul Matei Bals au confirmat primele doua cazuri de infectare cu tulpina Kraken, una dintre cele mai agresive si contagioase subvariante Omicron.

”Este vorba despre o noua mutatie COVID. Stim, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetica si am vazut cu ochii nostri ca in acesti trei ani au tot aparut tulpini care au cucerit toata plaja patologiei si dupa au disparut. Deci, faptul ca apare inca o noua tulpina, nu ne mira.

Din datele pe care le avem in literatura internationala aceasta noua tulpina nu se deosebeste decat din punct de vedere genetic. In ceea ce priveste manifestarile clinice, practic ea este similara cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme usoare”, a transmis Catalin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune ca romanii nu ar trebui sa se sperie, ci sa respecte regulile de igiena si sa tina simptomele sub control.
”Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpina care a aparut in urma cu mai multe luni si este dominanta sau tinde sa devina dominanta in cazurile cu infectie cu acest tip de virus in Statele Unite. Cam 40% din cazuri.

Noi am invatat de-a lungul acestei pandemii, cu cat se raspandesc mai usor acesti virusi, cu atat patogenitatea este mai mica. Iar pana in acest moment nu exista niciun fel de indiciu ca vorbim despre o patogenitate sau o forma mai severa de boala”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Care sunt simptomele?
Simptomele par a fi apropiate de cele ale versiunilor anterioare ale variantei Omicron care au fost raspandite iarna trecuta – ceea ce inseamna mai multe simptome asemanatoare racelii, cum ar fi nasul care curge, dureri in gat si congestie. Potrivit specialistilor, simptomele observate la inceputul pandemiei, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului, nu apar la fel de des aici.

USA TODAY adauga ca simptomele pot fi si dificultati de respiratie si oxigen scazut.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, despre noua subvarianta COVID-19.
„N-are niciun fel de importanta daca sunt doua sau daca sunt zece (cazuri de Covid Kraken, n.red.), nu este relevant acest lucru, important este daca o astfel de varianta este dominanta intr-un anumit moment si cel mai important lucru este daca varianta care este dominanta intr-un anumit moment, fie ca este BA4, BA5, fie ca este XBB produce imbolnaviri printr-o transmisibilitate mai mare si cel mai important e daca exista mai multe spitalizari.

Nu exista date in momentul de fata privind o gravitate mai mare a infectiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informatie buna. Sigur, numarul de cazuri vedeti ca este in crestere, dar nu avem elemente de ingrijorare apropo de capacitatea de spitalizare inclusiv in zona de Terapie Intensiva”, a explicat el, potrivit News.ro.