Pe 3 ianuarie, experții au detectat una dintre cele mai mari furtuni solare înregistrate până acum, cu ajutorul Observatorului Heliosferic (SOHO). SOHO a detectat un flux luminos de plasmă, cunoscut și sub denumirea de ejecție coronală de masă.
Inițial, ejecția a fost identificată drept un eveniment de clasa C, a 3-a cea mai puternică din top (A, B, C, M și X). Ejecțiile din fiecare clasă sunt de cel puțin 10 ori mai puternice decât cele din categoria precedentă, scrie Live Science.
După o analiză mai detaliată, însă, experții au concluzionat că explozia solară a făcut parte, de fapt, din clasa X.
O explozie solară extrem de puternică ar putea lovi Pământul
Furtuna solară care e rezultat în urma exploziei a ratat la o distanță mică Pământul. Experții cred însă că pata solară din care a provenit va fi îndreptată în curând spre planeta noastră. Ca urmare, e posibil ca următoarea să lovească Pământul, dacă se va afla în direcția sa.
Cele mai puternice explozii solare, din aceeași clasă X precum și o explozie solară extrem de puternică de pe 3 ianuarie, pot avea o forță echivalentă cu un miliard de bombe cu hidrogen, potrivit NASA.
Dacă una dintre aceste furtuni ar lovi Pământul, ar putea duce la pene de curent și radio pe partea planetei îndreptată către Soare. În plus, pot fi afectați și sateliții care orbitează în jurul Pământului.
Aurorele cauzate de eveniment pot fi atât de puternice încât pasagerii din avioanele apropiate pot fi expuși unor doze mici de radiații.
Experții din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au creat un model de furtună solară pornind de la cea mai recentă. Chiar dacă aceasta nu va lovi direct Pământul în următoarele zile, pentru că pata solară e îndreptată în cealaltă direcție, e posibil ca planeta noastră să se confrunte cu un astfel de fenomen pe viitor.
Potrivit astronomilor, petele solare, precum cea din care a provenit o explozie solară extrem de puternică care ar putea lovi Pământul, sunt regiuni întunecate, de mărimea unei planete, din atmosfera inferioară a Soarelui. Ele sunt cauzate de tulburări magnetice. Pata solară detectată la începutul lunii ianuarie a primit denumirea de AR3163. Ea s-a mutat pe cealaltă parte a Soarelui în urmă cu 2 săptămâni. Din acest motiv, furtuna solară nu a fost îndreptată către Pământ.
Cele mai puternice furtuni solare de-a lungul timpului
Activitatea solară urmează un ciclu de 11 ani. Următorul apogeu din acest ciclu de activitate va avea loc în 2025. Doar în decembrie 2022, experții au detectat 24 de pete solare active, cel mai mare număr din ultimii 7 ani.
Furtunile solare reprezintă un pericol pentru infrastructura electronică și electrică de pe Pământ. Un astfel de eveniment are potențialul de a cauza un dezastru de mai multe trilioane de dolari. În acest moment, nu există protecția suficientă împotriva unui astfel de fenomen. O explozie solară extrem de puternică poate avea efecte semnificative pe Pământ.
Potrivit experților, una dintre cele mai mari furtuni provocate de Soare a avut loc în anul 1859. Aceasta e cunoscută sub denumirea de evenimentul Carrington.
De-a lungul anilor, au avut loc mai multe furtuni solare puternice. Printre acestea se numără furtuna geomagnetică din 1921, ce a dus la mai multe incendii. Evenimentul solar din 1960 a afectat transmisiunile radio. Cel din 1973 a dus la probleme la nivelul rețelei electrice și de comunicații. Printre acestea se numără și detonarea accidentală a mai multor mine navale.