Avertisment important de la ANM! Ninsorile pun stăpânire pe România

Vremea este tot mai schimbătoare la noi în țară și nu știm la ce să ne mai așteptăm. Deși ne aflăm în plină iarnă, temperaturile sunt extrem de ridicate. Se pare, însă, că veștile sunt destul de rele: ANM avertizează că ninsorile încep să facă ravagii!

Cod galben de ninsori
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteo Cod galben de ninsori și viscol, care vizează 23 de județe ale țării. Dacă până acum am avut parte de temperaturi ridicate în majoritatea regiunilor din țară și zăpezile ne-au ocolit, se pare că lucrurile se schimbă de acum.

Prima avertizare meteo Cod galben este valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 02:00 – 5 ianuarie, ora 14:00. În acest interval sunt așteptateintensificări ale vântului, viscol în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla cu putere și va ajunge chiar și la viteze de 120km/h, mai ales pe crestele înalte ale munților.

”În intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali şi local în Munţii Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăşi 100…120 km/h. În grupele nordice ale Carpaţilor Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Vântul se va intensifica temporar şi în nordul Crişanei şi în nord-vestul Transilvaniei unde se vor înregistra viteze de 55…60 km/h”, precizează ANM.

Sunt vizate județele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău.

Cea de-a doua avertizare ANM a fost emisă pentru perioada 05 ianuarie, ora 14 – 06 ianuarie, ora 12. În acest timp trebuie să ne așteptăm la intensificări ale vântului şi viscol la altitudini de peste 1700 m. Sunt vizate județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Brașov, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj.

”În intervalul menţionat, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăşi 100…120 km/h şi temporar va ninge viscolit. Local în Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55…70 km/h. Notă: Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului”, au anunțat specialiștii ANM.