Papanasi deliciosi ca la bunica. Branza de vaci, 2 oua, putin gris si multa dragoste

Papanasii sunt preferati de multa lume. Bunica vine cu o reteta delicoasa.

Papanasii fierti isi au originea in Muntenia. Acestia se bucura de mai putina popularitate decat varianta prajita, specifica zonei Moldovei, insa sunt cel putin la fel de gustosi.

Timp de pregatire: 40 minute

Portii: 20 de papanasi

Ingrediente:

150 g de Gris din Grau Raftul Bunicii
350 g de branza grasa de vaci
15 g zahar pudra
2 oua
coaja de la o lamaie
1 pliculet de zahar vanilat
un praf de sare
Ingrediente pentru topping:

100 g de pesmet
20 g unt
5 g zahar
smantana dupa gust
Mod de preparare

Pentru ca papanasii fierti sa fie gustosi, e important sa respecti cantitatile de ingrediente recomandate. Bineinteles, daca vrei un rezultat cu un gust desavarsit, trebuie sa pui si un strop de dragoste pe langa ingredientele folosite, potrivit raftulbunicii.ro

Intr-un vas incapator, amesteca vioi grisul din grau Raftul Bunicii cu branza bine scursa inainte, zaharul pudra, un praf de sare, ouale, dar si coaja de lamaie rasa si zaharul vanilat. Dupa ce amestecul devine omogen, da-i ragaz jumatate de ora, timp in care acesta va creste de bucurie.

Clateste-ti mainile cu apa rece, ia aluatul si modeleaza-l in 20 de bilute aproximativ egale. Lasa-le sa se odihneasca pe o tava cat timp pui apa la fiert si pregatesti toppingul.

Toppingul de pesmet prajit pentru papanasi se prepara foarte rapid. Topeste untul intr-o tigaie si amesteca usor. La final, dupa ce pesmetul capata o nuanta maro, se adauga si zaharul si se mai lasa cel mult 3 minute pe foc.

Cand apa incepe sa clocoteasca, dizolva in ea sare si apoi adauga bilutele de aluat, una cate una, in apa. Se lasa focul mai mic si se asteapta sa se ridice la suprafata papanasii. Din acel moment, se mai lasa la fiert maxim 3-4 minute si se scot cu ajutorul unei spumiere.

Papanasii sunt transferati imediat in tigaia cu pesmet proaspat prajit. Cu o lingura de lemn, rostogoleste-i prin pesmet, astfel incat sa fie complet acoperiti de acesta.

Sunt gata de servire, iti mai ramane sa-i innobilezi cu smantana rece si putina dulceata.

Pofta buna!