La data de 6 Ianuarie are loc Boboteaza, una dintre cele mai mari sărbători ale anului. Este un eveniment religios important, marcat de o mulțime de tradiții și superstitii. Află ce nu trebuie să faci în acea zi și ce este cel mai important de știut.
Tradițiile zilei de 6 Ianuarie
Pe 6 ianuarie 2022, creștinii ortodocși serbează Boboteaza. Este o sărbătoare cu dată fixă, care marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan. Episodul este asociat cu prima împrejurare în care se revelează Treimea divină.
Boboteaza are în centru Agheasma, Apa Sfințită cu ocazia acestei zile de sărbătoare. Este bine să luăm acasă apa sfințită, care nu se strică niciodată datorită argintului pe care preoții îl pun la începutul slujbei.
Tot în această zi, preotul aruncă o cruce în apă, iar temerarii se aruncă pentru a scoate obiectul sfânt din apa rece. În conștiința populară românească, Boboteaza ocupă un loc aparte. Astfel s-au născut numeroase tradiții și obiceiuri, pe care trebuie să le respectăm pentru a ne asigura că avem noroc.
Interzis de Bobotează
Cea mai importantă regulă este că de Bobotează nu se spală rufe. În tradiția creștin-ortodoxă, în această zi, toate apele sunt sfințite. De aceea, apa nu poate fi folosită la spălatul hainelor și apoi aruncată.
Boboteaza interzice certurile. Fiind zi de mare bucurie, obiceiul impune o atmosferă placută și armonioasă în orice locuință. Bătrânii spun că certurile de Bobotează vor fi la fel de aprige ca frigul de afară, pe tot parcursul anului. Dacă te cerți cu cineva, nu veți mai reveni la sentimente bune niciodată.
De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte. Așa cum nici înainte de Revelion nu este recomandat să fie împrumutate lucruri pentru că obiceiul se va păstra tot restul anului nou. Aceeași regulă funcționeaza și pentru Bobotează.
În satele tradiționale, bucatele pregătite nu se servesc până nu sunt sfințite de preot. Se spune că te vei îmbolnăvi dacă preparatele nu sunt binecuvântate înainte de a fi mâncate.
În Ajun de Bobotează nu se mănâncă nimic. Postul negru este o tradiție cu vechi rădăcini pe plaiurile mioritice. Se spune că cine postește negru în ziua de 5 ianuarie va fi ferit de necazuri și probleme tot restul anului.