Sărbătoarea zilei de 6 noiembrie. Rugăciunea care se rostește azi

În fiecare an la data de 6 noiembrie este prăznuit un mare sfânt, făcător de minuni. Se spune că nicio rugăciune înalțată către acest sfânt nu rămâne veodată fără răspuns. Astăzi este prăznuit Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Tesalonicului, unul dintre cei mai mari sfinți din calendar.

Cine a fost Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Tesalonicului

Acest mare sfânt a fost iubitor de Hristos încă de când era copil. El era originar din Tesalonic, a fost secretar și diacon al Sfântului Alexandru.

Legenda spune că înainte de a trece la cele veșnice, patriarhul Alexandru a fost întrebat pe cine dorește să lase pastor în urma sa şi a răspuns că Pavel este cel mai potrivit, „bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să va învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile că sfeșnicul scos de sub obroc„

Astfel a devenit Pavel patriarh al Constantinopolului.Din păcate el nua. fost agreat de către împăratul arian Constantiu și a fost eliminat rapid. A trebuit să se mute de urgență la Roma, dar nu a renunțat la credința sa mare pentru Hristos.

Este repus în scaun la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu. După moartea lui Constantin, Pavel este exilat în Armenia. Aici, pe când se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul său.

În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost aduse la Veneția.

Se spune că orice se roagă la Sfântul Pavel Mărturisitorul nu rămâne dezamagit. Acesta a făcut numeroase minuni chiar și după moartea sa și a ajutat cu puterile sale foarte multi credincioși.

Rugăciune către Sfântul Pavel Mărturisitorul

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.