Calendar ortodox 4 noiembrie 2022. Este sărbătorit un mare sfânt

Calendar ortodox 4 noiembrie 2020. În această zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare. Sfântul Ioanichie cel Mare s-a născut în Bitinia și a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-740). A fost și un soldat remarcabil, reușind să-i salveze viața împăratului în timpul unei lupte cu bulgarii.

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare a luptat, în tinerețe, pentru distrugerea icoanelor. A renunțat la iconoclasm în momentul în care un călugăr care apăra cultul icoanelor, i-a spus pe nume, deși se vedeau pentru prima dată.

Acesta sfânt, care era și un bun soldat, s-a retras din armată la sfârșitul luptei cu bulgarii, și a ales să-și petreacă restul vieții în mănăstire. A viețuit în câteva mănăstiri, după care a decis să se retragă în pustiu unde a stat un an. Apoi s-a stabilit în Muntele Conturiului, iar ulterior în Muntele Olimp.

Din cauza invidiei, un monah a încercat să-l otrăvească, altul i-a dat foc chiliei, un altul a vrut să-l străpungă cu toiagul, însă, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Sfântul Ioanichie a rămas în viață.

A fost un luptător pentru cinstirea sfintelor icoane. Împreună cu patriarhul Metodie și cu împărăteasa Teodora, a restabilit cinstirea sfintelor icoane.

„Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ție!”.

Tot în ziua de 4 noiembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși îi pomenesc pe sfinții: Sfântul Cuvios Gheorghe, Noul Mărturisitor din Drama; Sfinții Mucenici Nicandru, episcopul Mirelor și Ermeu, preotul; Sfântul Mucenic Porfirie și Sfântul Împărat Ioan Duca Vatatis.

Se face și pomenirea plângerii prorocului Ieremia pentru Ierusalim și pentru robirea lui.