Cutremur in Romania: De ce nu a venit mesajul RO-Alert, explicațiile IGSU

Un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România, joi dimineață, la 06:50, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului.

Ora 08:00 Nu au fost primite apeluri la 112 și nici nu s-au înregistrat pagube, a transmis joi dimineață Raed Arafat, la Digi 24, secretar de stat în MAI. Raed Arafat a atras atenția asupra informațiilor care circulă în spațiul public referitor la tipul de alertă pe care populația l-a primit înainte de cutremur. Arafat a subliniat că IGSU nu a trimis mesaj RO-Alert, iar populația a primit alertă de la Android.

Ora 07:57 Ultimul cutremur de 6 grade pe scara Richter a avut loc în 27 octombrie 2004, conform Ziua de Constanța.
Ora 07:49 Ultimul seism de peste 5 grade a avut loc în 31 ianuarie 2020, conform Agerpres.ro:

”Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs, la ora 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri”.
Ora 07:39 România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului.

Cu toate acestea, românii nu au primit niciun mesaj Ro-Alert, așa cum au fost obișnuiți în ultimele luni. Reamintim că mesajele Ro-Alert au fost trimise în repetate rânduri cetățenilor pentru a fi avertizați privind vremea nefavorabilă sau prezența vreunui urs.

În situația cea mai importantă, cea a unui cutremur, care ar putea salva vieți, autoritățile consideră că nu e potrivit să trimită avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, în urmă cu ceva timp, că RO Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur din două motive, iar țările în care se trimit astfel de alerte se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat.