Calendar ortodox 28 Octombrie 2022. Sărbătoare mare în zi de post

Calendar ortodox 28 octombrie 2022. După două zile marcate de rememorarea a doi sfinți importanți, respectiv Sfântul Dumitru și Sfântul Dimitrie cel Nou, pe care creștinii i-au sărbătorit cum se cuvine, avem parte din nou de o sărbătoare importantă.

Sărbătoare mare 28 Octombrie
Această sarbatoare este marcată în calendar cu cruce neagră și, în plus, este zi de post, în care nu trebuie să consumăm lapte, carne și ouă. Astfel, miercuri îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti. Tot azi îi cinstim pe Sfinții Mucenici Terentie, soţia sa Neonila şi cei 7 fii, precum și Sfântul Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei.

La data de 28 octombrie, după alte două sărbători importante, este sărbătorit Sfântul Iachint de Vicina, ultimul mitropolit al Vicinei și primul mitropolit al Țării Românești. Înainte ca el să dețină această funcție, ea era deținută de Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) și Kiril (menționat in anii 1347-1348). Nu se știe exact data la care Sfântul Iachint părăsește scaunul mitropolitan de la Vicina. Totuși, conform unor scrisori trimise de domnitorul Nicolae Alexandru Basarab către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, Iachint al Vicinei este recunoscut ca mitropolit al Țării Românești în mai 1359.

Sf Iachint este cunoscut pentru că a organizat viața bisericească din Țara Românească, a ridicat mai multe biserici prin munca sa și, de altfel, a hirotonit preoți. Tot el este cel care a organizat viața din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos, aducând un aport important vieții religioase.

Sfântul Iachint de Vicina este prăznuit pe 28 octombrie. Propunerea de canonizare a Sfântului Iachint a fost înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de către Mitropolia Munteniei și Dobrogei, pe data de 19 iunie 2008. Canonizarea lui s-a făcut la 8 iulie 2008, în ședința Sfântului Sinod, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008. Sfântul Iachint de Vicina este trecut în calendar cu cruce neagră, ca sfânt cu polieleu.

Troparul Sfântului Mucenic Iachint, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.