Sărbătoare 16 octombrie 2022. Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Sărbătoare 16 octombrie 2022. Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Iată ce sfinți importanți sunt pomeniți, duminică, în calendarul ortodox!

Sărbătoare 16 octombrie 2022. Pe data de 16 octombrie 2022, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Longhin Sutasul.

Cine a fost Sfântul Mucenic Longhin Sutasul?

Sfântul Mucenic Longhin Sutasul a fost unul dintre membrii armatei, care la acea vreme era condusă de către Pontiu Pilat. Astfel, sarcina sa era de a păzii Crucea la Răstignirea Domnului, iar de asemenea și Sfântul Mormânt.

Deși nimeni nu se aștepta, au avut loc mai multe minuni la moartea Domnului, printre care se numără și faptul că pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis, iar pietrele s-au despicat, întâmplări ce l-au determinat pe Sfântul Mucenic Longhin Sutasul să mărturisească: “ Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu ”.

Duminica a 21-a după Rusalii- Pilda semănătorului
Tot în această zi, Sfânta Evanghelie, după Marcu, amintește de predica spusă de Mântuitorul către ucenicii săi.

„În vremea aceea a început Iisus să învețe lângă mare, și s-a adunat la El mulțime foarte multă, încât El a intrat și a șezut în corabie, pe mare, iar toată mulțimea era lângă

mare, pe uscat. Și-i învăța multe în pilde și, în învățătura Sa, le zicea: Ascultați: Iată, ieșit-a semănătorul să semene. Și, pe când semăna el, o sămânță a căzut lângă drum și păsările cerului au venit și au mâncat-o. Iar alta a căzut pe loc pietros, unde nu avea pământ mult, și îndată a răsărit, pentru că nu avea pământ adânc.Dar, când s-a ridicat soarele, a fost arsă și, neavând rădăcină, s-a uscat. Altă sămânță a căzut în spini, dar spinii, crescând, au înăbușit-o și n-a dat rod. Iar altele au căzut pe pământul cel bun și, înălțându-se și crescând, au dat roade și au adus: una treizeci, alta șaizeci, alta o sută. Și zicea: Cine are urechi de auzit să audă!”

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 16 octombrie 2022. Ce trebuie să faci în această zi
În sfânta zi de duminică este bine ca creștinii să meargă la biserică, să se roage, să aprindă o lumânare și să dea ceva de pomană.

Pe lângă toate acestea, creștinul trebuie să îți țină gândul curat, să empatizeze cu cei din jurul său și să sară în ajutorul semenilor săi.

De asemenea, credincioșii ortodocși sunt îndemnați de Biserică să facă fapte bune, să ajute pe cei aflați în necaz, să îi îmbrace pe cei sărmani și să îi hrănească pe cei flămânzi.