Sfânta Parascheva 2022. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce NU trebuie să faci în această zi. Este mare sărbătoare

Creștinii ortodocși o vor sărbători pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, la data de 14 octombrie, în fiecare an. Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Iașiului și a Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, iar prima învățătură despre viața acesteia este regăsită în „Cartea românească de învățătură” (1643) a Mitropolitului Varlaam al Moldovei.

Sfânta Parascheva 2022. Tradiții, obiceiuri, superstiții
La sate există obiceiul ”îngropării” verii. Adică oamenii fac o groapă în grădină, unde înmormântează simbolic vara, iar asta semnifică începutul anotimpului rece. Se face o masă comună la Biserică, cu bucate alese. Mulți credincioși aleg să țină post în această zi. Tot pe 14 octombrie se fac și pomeni pentru morții care nu și-au găsit liniștea, au murit fără lumină sau au fost îngropați fără preot, fără slujbă. Se împart lipii, vin sau must. Fiecare ce are.

Ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva mai poartă numele de Vinerea Mare. Asta indiferent de ziua în care cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri. Se spune că moaștele Sfintei Parascheva au puteri miraculoase întrucât Cuvioasa îi protejează pe cei bolnavi, sărmani și care au probleme. Se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi până la Sfântul Dumitru și în celelalte sărbători ale anului. Nu se mănâncă nuci, castraveţi sau alte fructe şi legume care au formă de cruce, în această zi. Se mai spune și că dacă nu va ploua până la Sfânta Parascheva, atunci va fi o iarnă blândă.

Încă o superstiție este faptul că ciobanii sunt atenţi cum cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împrăştiate, va fi uşoară. Nu se lucrează în această zi, este primejdie de boli. Nu se coase, căci va fi rău de trăsnet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coase sau va toarce va face negi pe mâini. De pe 14 octombrie până la 27 Octombrie nu e bine să se semene secară, e primejdie de moarte pentru semănător.

Ocrotitoarea bolnavilor și a femeilor care nu pot avea copii

Sfânta Parascheva veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitatea pământului. Se spune că Preacuvioasa mijloceşte către Dumnezeu rugile celor aflaţi în suferinţă, vindecă bolile, fereşte familiile de pagube, pe copii de deochi şi aduce belşug. Este și ocrotitoarea apelor. Se spune că cine se roagă Sfintei în această mare zi de sărbătoare, mai cu seamă fecioare și mame, tineri și bătrâni, bolnavi și săraci, primește ajutor grabnic.