Noi vouchere pentru români! Executivul pregătește un nou pachet de măsuri sociale pentru românii cu venituri mici, pentru a-i ajuta să facă față cheltuielilor din această perioadă, având în vedere și criza energetică.
Un nou pachet de măsuri sociale pentru români
Daniel Zamfir, senator PSD, a anunțat la RFI, că românii vor beneficia de noi vouchere, prin intermediul unui nou pachet de ajutoare ce urmează să fie dezvoltat de Ministerul Muncii și de Ministerul de Finanțe, pentru persoanele vulnerabile.
„Vă asigur că oamenii nu vor rămâne descoperiți în această perioadă”, a declarat Daniel Zamfir, care s-a referit atât la majorarea pensiilor, cât și la noile vouchere.
Pe de altă parte, potrivit unor surse Antena 3, persoanele care au venituri sub 1.500 de lei vor primi vouchere sociale și anul viitor. De asemenea, pensionarii care au pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei vor primi un ajutor social, astfel încât venitul lor să ajungă la 2200 de lei.
Pe de altă parte Guvernul are în plan și o prelungire a voucherelor sociale în valoare de 50 euro, care ar putea fi acordate și anul următor.
Facem precizarea că beneficiarii, care au venituri mai mici de 1.500 de lei, au primit astfel de vouchere și anul acesta, o dată la două luni, începând din primăvară.
Cine beneficiază de voucherele sociale
Peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei. Voucherele se acordă o dată la două luni, până la finalul anului. Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Banii nu pot fi retrași de pe carduri. Acestea pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.
Primesc tichete sociale următoarele categorii de persoane:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.