Calendar ortodox 10 octombrie 2022. Biserica Ortodoxă îi cinstește în prima zi din această nouă săptămână pe Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia, care s-au născut în Nicomidia fiind frați. În timpul persecuțiilor pornite de Maximian, aceștia, împreună cu mai mulți creștini, au părăsit cetatea și s-au ascuns în munți.
Calendarul ortodox al zilei de luni, 10 octombrie 2022
Sfinții sărbătoriți în ziua de 10 octombrie au fost supuși la nenumărate chinuri pentru că nu au vrut renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, în fiecare an, la data de 10 octombrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe- Sfântul Cuvios Vasian și pe Sfântul Teofil mărturisitorul.
Un alt sfânt cinstit în această zi este Sfântul Ambrozie de la Optina. Este vorba despre unul dintre cei mai renumiți sfinți pe care i-a dat lumii pământul sfințit din Mănăstirea Optina.
Cărțile bisericești scriu că acest sfânt s-a născut în data de 21 noiembrie 1812, într-o localitate din regiunea Tambov, și trecut la cele veșnice în ziua de 10 octombrie 1891. Sfântul Ambrozie de la Optina a fost canonizat în anul 1988, cu toate că ucenicii săi l-au cinstit încă din ziua trecerii sale la cele veșnice.
Mănăstirea Optina este una dintre cele mai mari și renumite mănăstiri de călugări din întreg Răsăritul Ortodox.
Rugăciune către Sfântul Ambrozie de la Optina
Aprinde o lumânare și citește rugăciunea închinată Sfântului Ambrozie de la Optina. Este puternică și aduce ajutor celui care o citește cu mare credință:
Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.
La mulți ani de Sfântul Teofil
Cei care poartă acest nume de sfânt își sărbătoresc astăzi onomastica. Iată care este semnificația numelui Teofil = iubitor de Dumnezeu. Teofil este o forma romanizată a numelui grecesc Theophilos, care înseamnă “prieten cu Dumnezeu”, derivat din theos (“Dumnezeu”) și philos (“iubitor”). În Noul Testament, Luca își adresează evenghelia unui anume Theofil.