Calendar ortodox 9 octombrie 2022. Rugăciunea care îți aduce pace și armonie în casă

Calendar ortodox 9 octombrie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în această zi pe Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu. Sfântul Iacob a fost fratele Sfântului Apostol Matei, iar tatăl lor se numea Alfeu. A fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și a propovăduit cuvântul Evangheliei în sudul Palestinei și în Egipt.

Sărbătoarea zilei de 9 octombrie 2022
Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Ortodoxiei. Tradiția spune că Sfântul Iacob a murit răstignit pe cruce. El a fost cel care a vestit Evanghelia în sudul Palestinei și în Egipt. Datorită lucrării Sfântului Apostol Iacob, mulți păgâni au crezut în Mântuitorul Iisus Hristos, în acea perioadă au fost construite biserici și au fost hirotoniți preoți și episcopi.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea: Icoanei Maicii Domnului – Potolește întristările noastre, a Sfinților Cuvioși Andronic și Atanasia, soția lui, a dreptului Avraam și a nepotului său, Lot și a Sfintei Mucenițe Poplia, a Sfântului Cuvios Petru și a Sfântului Mucenic Ignatie Athonitul.

Aprinde o lumânare și citește în sfânta zi de duminică această Rugăciune puternică pentru pace, linişte în casă şi fericire în familie:

„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul nostru, trimis ai fost de Dumnezeu-Tatăl pe pământ ca să salvezi neamul omenesc de la moarte, Care prin însăşi a Ta răbdare neclintită şi smerenie necuprinsă ai suferit batjocură, răni, cruce şi moarte, fără împotrivire.

Vino între noi şi-n casa noastră, precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit după Înviere zicându-le „Pace Vouă!” şi ai liniştit sufletele lor înfricoşate şi întristate. Mântuitorul şi ocrotitorul vieţii noastre, linişteşte sufletele noastre zbuciumate şi înviforate. Pacea Ta ce-a nestricată dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni, nu precum o dau oamenii. Şi bucuria Ta fă-o deplină în noi, astfel ca nimic să nu zdruncine credinţa şi liniştea familiei noastre.

Liniştitorul cel sfânt şi minunat al valurilor înspumate şi salvatorul Sfântului Apostol Petru din vâltoarea mării, linişteşte-ne şi pe noi sufleteşte şi trupeşte, căci mult suntem afundaţi în cumplita mare a păcatelor şi a deznădejdii.

Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc. Este vorba despre cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Racla cu moaștele sfintei a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane din capitala Moldovei. Zeci de mii de credincioși s-au închinat la moaște până la această oră.