Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Sfântă importantă sărbătorită azi

Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Vezi ce sfânt mare este sărbătorit astăzi și ce tradiții trebuie respecți. Este rememorată astăzi o sfântă importantă, care a dus o viață desfrânată la început, dar pe parcurs s-a apropiat de Dumnezeu.

Sfânta zilei de sâmbătă
Sărbătoare mare sâmbătă, 8 octombrie 2022, în calendarul ortodox. Este vorba despre Sfânta Pelaghia, renumită în vremurile de demult pentru frumusețea ei orbitoare. Oricine o vedea rămânea fermecat de felul în care arăta, de parcă nu era reală.

Ea mai era recunoscută și pentru viața desfrânată pe care o ducea și averea pe care reușise să o strângă de când se ocupa de lucruri necurate. Într-o zi, a trecut prin fața bisericii și asculta predica, moment în care preotul a văzut-o și i-a spus cuvinte care au determinat-o să se gândească serios la viața ei.

Auzind cuvintele episcopului, Margareta și-a dorit să-și schimbe viața desfrânată pe care o avea. Și-a donat averea săracilor și a renunțat la hainele de femeie, primind numele Pelaghia la botez. A trăit numai retrasă, în rugăciune și a murit creștinește.

Tot astăzi mai sunt prăznuiți și Sfânta Taisia, Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie și Cuviosul Nou Mucenic Ignatie Athonitul. Această zi este marcată cu cruce neagră în calendar.

Tradiții mari sâmbătă
În această zi, credincioșii trebuie să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri. În primul rând, este zi de post. Astfel, nu se consumă alimente de dulce precum carne, lapte sau ouă și alte preparate ce le conțin. Unii oameni țin chiar și post negru, pentru a se curăți de toate relele.

Mai mult, femeile obişnuiesc să meargă la morminte sâmbăta, pentru a oficia parastasele. Acolo aprind lumânări și preotul citește anumite preparate pentru sufletul celor adormiți. În unele biserici se țin slujbe, iar femeile duc merinde pe care preotul le sfințește. La final, sunt date de pomană.

În ziua de sâmbătă, când este sărbătorită marea Sfântă Pelaghia, nu se lucrează, nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi casnice. Este o zi de rugăciune, în care trebuie să ne smerit și să nu rugăm cum știm mai bine pentru această zi.

”Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta. Amin!”