Calendar ortodox 7 octombrie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră, un mare sfânt cinstit în această zi

Calendar ortodox 7 octombrie 2022. Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși, zi de sărbătoare cu cruce neagră. Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah, doi dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei. Iată de ce sunt atât de importanți și ce ar trebui să știe credincioșii despre ei și viața lor.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de vineri, 7 octombrie 2022
Sfinții Serghie și Vah sunt prăznuiți în fiecare an, la data de 7 octombrie și au trăit în vremea împăratului Maximian. Cărțile bisericești spun că deși erau tineri, împăratul le-a acordat funcții înalte în Școala Centiliilor. Astfel, Serghie a fost “primicer”, adică cel al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscută a conducătorilor, deci o persoană marcantă, iar Vah “secundicer” – adică cel care se afla al doilea într-o castă.

Amândoi erau creștini pe ascuns pentru că împăratul Maximian era persecutor al creștinilor. Și-au dus credința în taină până când împăratul le-a cerut să jertfească idolilor, iar ei au refuzat. Atunci li s-au luat însemnele militare, au fost îmbrăcați în haine de femeie și purtați prin cetate spre a fi batjocoriți.

Nici după toate astea nu au lepădat credința în Mântuitorul Iisus Hristos, acesta fiind motivul pentru care au fost supuși la chinuri cumplite, în urma cărora Sfântul Vah și-a dat duhul, iar Sfântul Serghie a fost decapitat.

8 octombrie – sunt sărbătoriți ocrotitorii Olteniei
Cei doi sfinți sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă Română sunt considerați ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de către Domnitorul Neagoe Basarab și au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș.

Ulterior, prin hotărârea Sfântului Sinod la data de 25 octombrie 1949, ele au fost aduse în catedrala mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova. Se întâmpla în vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Alți sfinți cinstiți în fiecare an la data de 7 octombrie: Sfinții Mucenici Iulian, preotul, și Chesarie, diaconul, Sfântul Leontie, consulul, Sfinții Mucenici Eusebiu, preotul, și Felix, cei 99 de cuvioși părinți care s-au nevoit în Insula Creta și nu în ultimul rând, Sfântul Mucenic Polihronie.