Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie, zi mare pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. A doua lună de toamnă debutează cu una dintre cele mai mari sărbători cu cruce roșie pentru credincioșii ortodocși. Este vorba despre Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Sărbătoare cu cruce roșie – 1 octombrie 2022
Toți credincioșii ar trebui să știe ce simbolizează sărbătorea de astăzi și de ce este atât de importantă – una dintre cele mai mari din anul bisericesc. Sfânta Tradiție ne spune că pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaherne, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor, iar în jurul Maicii Domnului se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. Atunci Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie:

“O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: “O vad, Parinte, si ma minunez!”.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica în fiecare an, la data de 1 octombrie, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Totodată 1 octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Aceasta a fost stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

În această zi de sfântă sărbătoare, dacă nu poți ajunge la biserică, aprinde o lumânare sfințită și citește Troparul la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.

Creștinii de pretutindeni, respectată această mare sărbătoare în fiecare an, cu strictețe. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu cruce roșie, prăznuită în calendarul creștin ortodox pe 1 octombrie.

Sărbătoare închinată Maicii Domnului este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și amintește de o minune legată de Sfânta Fecioară Maria.

Sărbătorile cu cruce roșie în calendarul ortodox sunt considerate de biserică drept zile de odihnă, așadar în aceste zile nu se muncește, nu se spală rufe și nici nu se face curățenie în casă sau gospodărie.

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie, iar în această zi, credincioșii nu ar trebui să muncească în gospodărie sau să spele rufe. Se crede că cei care nu respectă această tradiție vor atrage energiile negative și că în viața lor pot să apară necazuri.

Tot de Acoperământului Maicii Domnului nu trebuie te cerți cu aproapele tău. Iar cine se ceartă în această zi de sărbătoare atrage ghinionul asupra sa.

În tradiția creștină, se spune că pe 1 octombrie începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că începe să cadă bruma.

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox sâmbătă, 1 octombrie 2022
În prima zi din luna octombrie, Biserica Ortodoxă cinstește următorii mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfântul Iosif de la Bisericani, Sfântul Chiriac de la Bisericani, Sfântul Apostol Anania și Sfinții Mucenici Mihail din Mănăstirea Zovei și cei 36 de monahi.

Tot astăzi se face pomeneirea Sfântului Cuvios Roman Melodul, a Sfântului Mucenic Domnin, a Sfântului Cuvios Ioan și a Sfântului Cuvios Grigorie Domesticul.

Sunt prăznuiți, totodată, și Sfântul Ioan Cucuzel, Icoana Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra – Koukouzalissa și Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare de la Mănăstirea Dochiariu.