Calendar ortodox 29 septembrie 2022. Este sărbătorit un mare sfânt al Ortodoxiei

Calendar ortodox 29 septembrie 2022 – este sărbătorit un mare sfânt al Ortodoxiei. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Chiriac Sihastrul, care s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, încă de copil a fost hirotesit citet al bisericii catedralei.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de joi, 29 septembrie 2022
În fiecare an, la data de 29 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Chiriac Sihastrul. Acest mare sfânt a fost cunoscut atât pentru nevoințele sale cât și pentru darul facerii de minuni.

Sinaxarul îl amintește ca “puternic vindecător al bolnavilor, și blând mângâietor al celor întristați”. De asemenea, Sfântul Chiriac a fost și un mare luminător al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen.

Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul:

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților 150 de Mucenici din Palestina, a Sfintei Mucenițe Petronia, a Sfintei Mucenițe Gudelia și nu în ultimul rând a Sfântului Mucenic Casdon și Casdoas.

Cele mai importante sărbători din luna octombrie 2022
Luna octombrie este foarte importantă pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni. Patru mari sărbători cu cruce roșie prăznuiește Biserica Ortodoxă în a doua lună de toamnă și alte cinci marcate în calendar cu o cruce roșie.

Prima sărbătoare mare din octombrie este Acoperământul Maicii Domnului, marcată în Calendarul Ortodox la data de 1 octombrie, iar următoarea mare sărbătoare din această lună este pe 14 septembrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva.

Tot în luna octombrie este cinstit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – sărbătoare în ziua de 26 octombrie, iar pe 27 este sărbătorit Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului.