Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Este sărbătoare mare, cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni. Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab și pe Sfântul Ioan Evanghelistul. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare care deschide o nouă săptămână.

Calendar ortodox 26 septembrie – sărbătoare cu cruce neagră
Sfantul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. El a fost domn al Țării Românești între anii 1512 si 1521 și a fost înmormântat în gropnița domnească de la Curtea de Argeș, ctitoria sa. Pe piatra de mormânt a lui Neagoe Basarab stă scris:

“A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.

Sfântul sărbătorit în fiecare an la data de 26 septembrie a fost ctitor al multor biserici din țara noastră și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești. Este vorba despre cartea “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie”, lucrare cu un conținut important moral-creștin.

Aprinde o lumânare și citește cu voce tare Troparul Sfântului Neagoe Basarab:

Domnitor preaînţelept între căpeteniile neamului românesc, ctitor de locaşuri sfinte, prieten al Sfinţilor Părinţi, învăţător luminat de Duhul Sfânt şi mare iubitor de pace, Sfinte Neagoe Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Dublă sărbătoare în Calendarul Ortodox, luni, 26 septembrie 2022
În afară de prăznuirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, în fiecare an la data de 26 septembrie, Biserica Ortodoxă face și pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.

Sfântul Ioan, Evanghelistul și Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinți Apostoli chemați mai întâi de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole și Apocalipsa.

Ultima săptămână din luna septembrie se încheie cu încă două sărbători marcate cu cruce neagră în Calendarul Ortodox. Este vorba despre Sfântul Antim Ivireanul – prăznuită pe 27 septembrie și Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul, sărbătoare prăznuită pe 28 septembrie.