Echinocțiul de toamnă este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, care marchează terminarea verii și începutul toamnei astronomice. Nu are loc întotdeauna la o dată fixă, dar cert este că anul acesta are loc pe 23 septembrie. Cu această ocazie, în popor au apărut mai multe tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă pentru a se asigura că nu vor avea ghinion.
Tradiții importante de echinocțiul de toamnă
Există anumite tradiții și superstiții în ceea ce privește echinocțiul de toamnă, pe care mulți români le urmează și le cred cu adevărat. Mulți țin cont de vremea din acea zi. Dacă plouă în dimineața echinocțiului de toamnă, atunci primăvara ce urmează va fi ploioasă. Mai mult, dacă în acea dimineață este soare, atunci tot anul ce urmează va fi unul extrem de însorit.
O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. Este bine, însă, să culegi nucile, prunele și gutuile și să mănânci un colț de pâine înainte de a ieși prima dată din casă.
În ziua echinocțiului nu trebuie să îi certăm pe cei mici. Se spune că aceștia își vor schimba percepția despre viață și vor începe să creadă că nu au roade de cules în viață și vor eșua.
Ritualuri specifice
Există o mulțime de ritualuri pe care le putem face pentru a avea noroc. Unul dintre ele ne recomandă să aprindem o lumânare și să mulțumim pentru tot ce avem. Se spune că așa ne vom apropia mai mult de scopurile pe care le avem.
Tot acum trebuie să renunțăm la tot ce ne face rău, să lăsăm deoparte oamenii care ne fac rău și să dăm voie lucrurilor noi să intre în viața noastră. Atunci când vorbim despre toamnă, avem în minte cuvântul „recoltă”, așa că trebuie să culegem tot ce este mai bun.
Ultima etapă a ritualului este acceptarea realității. Nu trebuie să ne mințim că lucrurile stau altfel decât sunt și să ne inducem în eroare. Înainte de a fi sinceri cu ceilalți, trebuie să încetăm să ne mai mințim pe noi.