Calendar ortodox 22 septembrie 2022. Tradițiile importante ale zilei

Sărbătoare mare la data de 22 septembrie. Luna se încheie cu o evenimente religioase importante, care ne oferă ocazia să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Vezi ce sfânt sărbătorim astăzi și ce tradiții se respectă cu această situație.

Sărbătoare mare la 22 septembrie
Joi e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin. Este sărbătorit unul dintre cei mai mari sfinți ai religiei noastre, rămas în amintirea noastră ca un bun iubitor de oameni. Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 22 septembrie, fiind cunoscut și ca cel supus la mari suferințe și prigoniri nedrepte.

Sfântul Teodosie de la Brazi s-a născut în a doua jumătate a secolului XVII-lea, în zona Vrancei, într-o familie de creștini adevărați. De mic copil a dus o viaţă plăcută lui Dumnezeu și s-a retras în monahism încă din tinerețe, pentru a sta departe de atracțiile lumești. A fost ucis când a refuzat să se închine la idol și să le dea acestora ce are mai de preț, preferând să moară pentru Dumnezeu.

Sfântul Teodosie este cunoscut şi ca făcător de minuni. Tradiţia Bisericii spune că a binecuvântat o femeie ai cărei prunci nu trăiau, motiv pentru care mamele se pot ruga la el pentru a le da copii sănătoși și la fel și femeile care nu pot face copii.

Prin unele zone, Sfântul Teodosie cel Mare era cunoscut ca sfântul ce apără de vise rele şi năluciri, de lingoare, de opăreli şi arsuri și de accidente, în general. Este sfântul la care se roagă oamenii din zonele rurale pentru a avea culturi bune.

Majoritatea femeilor sau bărbaților care nu pot face copii se închină la moaștele lui și duc acolo flori, haine pe care le lasă pentru a fi sfințite, în speranța că rugăciunea lor ajunge mai repede.