Calendar ortodox 18 Septembrie 2022. Sărbătoare mare în duminica după Sfânta Cruce

Luna aceasta este una plină de sărbători importante, care marchează evenimente religioase mari. În prima duminică după rememorarea Sfintei Cruci are loc o altă sărbătoare mare, în care se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Sfântul zilei de 18 septembrie
La data de 18 Septembrie este sărbătorit un sfânt important, așa cum este în fiecare zi. Aflăm că azi îmi rememorăm pe Sfântul Ierarh Eumenie, care a renunțat la averea sa și a împărțit-o săracilor, pentru a putea trai doar alături de Dumnezeu. A lăsat totul deoparte pentru a se bucura de o viață fără de păcat.

Pe acest Sfânt, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni și mulți i-au cerut ajutorul pentru cele mai grele boli și probleme. Ajuns în Egipt, pe vreme de secetă, cu rugăciunile sale a reușit să aducă ploaie în țară și o recoltă cum nu se mai văzuse niciodată până atunci.

Moaştele Sfântului Eumenie au fost trimise la locul său de naştere, la Raxos, în Creta, Grecia, unde se aflau şi moaştele Sfinţitului Mucenic Chiril. Se spune că mulți merg și se roagă acolo și primesc mântuire și îndeplinirea celor mai arzătoare dorințe.

Tradițiile zilei de duminică
În ziua de duminică, munca este complet interzisă. Este ziua odihnei, așa cum a lăsat Dumnezeu. Astfel, este mare păcat ca oamenii să facă treburi casnice sau să meargă pe câmp la finalul săptămânii.

De asemenea, astăzi toți credincioșii ar trebui să meargă la biserică și să se roage. Sfânta Liturghie este o slujbă importantă, la care nu trebuie să întârzie nimeni, pentru că este mare păcat.

Nu este bine să faci duminica ce nu ai făcut în testul săptămânii. Organizează-ți programul astfel încât duminica să stai fără nicio grijă, să mergi la biserică și să Pregătești bucate pe care să le dai de pomană celor dragi, plecați din această lume.