Calendar ortodox 17 septembrie – Sărbătoare cu cruce neagră. La mulți ani de Sfânta Sofia!

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Este sărbătoare mare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis. Totodată sunt sărbătoriți cei care poartă acest nume de sfânt, respectiv Sofia.

Calendarul ortodox al zilei de sâmbătă, 17 septembrie 2022
Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis sunt prăznuite în fiecare an la data de 17 septembrie. Se știe despre acestea că au trăit în Italia și au pătimit în timpul domniei lui Adrian (117-138). Când s-a aflat că sunt creștine, fiicele au fost chinuite și ucise, iar mama lor a fost pusă să vadă toate acestea. După trei zile de rugăciune la mormântul lor, Sofia și-a dat duhul în mâinile Domnului.

În această zi de sărbătoare cu cruce neagră, este bine să mergeți la biserică și să faceți pomenirea morților, iar când vă întoarceți acasă, să aprindeți o lumânare și să citiți cu voce tare sau în gând, Troparul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis.

Mielușele cuvântătoare, prin mucenicie, v-ati adus Mielului si Pastorului, savarsind calatoria cea catre Hristos si credinta pazind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astazi savarsind pomenirea voastra cea sfanta, minunatelor, pe Hristos Il slavim.

Condacul Sfintei Mucenite Sofia si al fiicelor sale: Pistis, Elpis si Agapis
Sfintitele ramuri ale Cinstitei Sofia: Sfintele Pistis, Elpis si Agapis, cu darul au aratat ca intelepciunea elinilor este nebunie. Si prin nevointe aratandu-se biruitoare, s-au incununat cu cununa nepieritoare, de la Stapanul tuturor, Hristos.

La mulți ani de Sfânta Sofia!
Pe 17 septembrie își sărbătoresc onomastica doamnele și domnișoarele care poartă numele Sfintei Sofia. Acest nume deosebit de frumos are origini grecești și înseamnă înțelepciune. La mulți ani tuturor sărbătoritelor! Sfânta Sofia a avut trei fiice pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Pistis – credință, Elpis – nădejde și Agapis – dragoste.

Tot în această zi de 17 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mucenițe Agatoclia, a Sfinților Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota, a Sfintei Lucia și Mucenicului Geminian, fiul ei, a Sfintei Mucenițe Teodota și a Sfinților 100 de mucenici.

Totodată sunt cinstiți Sfinții episcopi Pilevs și Nil, precum și cei 46 de mucenici din Palestina, Sfinții Mucenici Haralambie și Pandoleon, Sfinții Mucenici Iraclid și Miron, episcopii Tamasului (Cipru).