Calendar ortodox 16 septembrie 2022. O mare sfântă sărbătorită de credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 16 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește o mare sfântă a Ortodoxiei și anunță zi de post pentru credincioși. În fiecare an, la data de 16 septembrie este prăznuită Sfânta Muceniță Eufimia, care a fost supusă la chinuri grele pentru că a refuzat să aducă jertfe idolilor.

Sfânta zilei în Calendarul Ortodox de vineri, 16 septembrie 2022
În cărțile bisericești se menționează că Sfânta Muceniță Eufimia, prăznuită la data de 16 septembrie a fost aruncată într-un cuptor încins, într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit nevătămată. Și-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.

Sfânta Eufimia mai este prăznuită pe 11 iulie, când Biserica Ortodoxă face pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște. Pentru cine nu știe, moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala patriarhală “Sfântul Gheorghe” din Fanar.

Tot în această zi, 16 septembrie 2022, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Meletina, Sfintei Mucenițe Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel, Sfinților Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila, a Sfântului Cuvios Dorotei din Egipt, a Sfântului Procopie Cehul și nu în ultimul rând a Sfântului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

Rugăciunea care se citește Vinerea
Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare Rugăciunea zilei de Vineri. Oficial se încheie săptămâna de lucru și urmează un weekend cu odihnă. Adu mulțumire Domnului Iisus Hristos și Fecioarei Maria pentru că ți-au dat putere și te-au ferit de rele și în această săptămână, și roagă-i să aibă grijă de tine și cei dragi și în următoarele zile.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului. Amin