Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei. Potrivit Tradiției, când a împlinit vârsta de 15 ani a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, iar după cinci ani acolo a ajuns în Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Aici s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

Calendarul ortodox al zilei de joi, 15 septembrie 2022
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 15 septembrie, este Patronul pompierilor din România. În urma adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.

Minunile Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos: salvarea de la un incendiu a unei părți din Timișoara – o minune consemnată și în Acatistul care îi este închinat:

“Ca să arăți marea ta milostivire pentru turma ta și râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului.“ (Icosul 7).

Alți sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox de joi, 15 septembrie 2022. Tot astăzi facem pomenirea Pătimirii Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul, a Sfântului Cuvios Filotei, preotul, a Sfântului Porfirie, a Aflării moaștelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei, a Sfântului Mucenic Maxim.

Sunt cinstiți, totodată, Aflarea moaștelor Sfântului Mucenic Ștefan, Sfântul Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia și Sfântul Mucenic Ioan Criteanul.

Rugăciunea care se citește Joia
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.