Ce este interzis de Sfânta Cruce. Rugăciunea Crucii care se rostește cu o lumânare aprinsă

Ce este interzis de sărbătoarea Sfintei Cruci. În fiecare an, la data de 14 septembrie, Biserica ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, a doua sărbătoare cu cruce roșie din anul bisericesc și una dintre cele mai mari sărbători pentru credincioșii ortodocși.

Ce este interzis de Sfânta Cruce
Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt, pe care Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an la dată fixă, respectiv 14 septembrie. De această mare sărbătoare se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții străvechi, iar multe dintre ele se respectă și în ziua de astăzi.

Pe 14 septembrie se termină oficial vara și tot în această zi preotul sfințește via și butoaiele cu vin pentru ca recolta să fie bogată și la anul. Munca în casă, gospodărie sau pe câmp este interzisă cu desăvârșire pe 14 septembrie, pentru că se consideră că cine muncește în această zi de mare sărbătoare va avea parte de ghinion tot restul vieții.

De Ziua Crucii sunt interzise alimentele de dulce, întrucât este zi de post, precum și nucile, peștele, usturoiul și prunele.

Tot acum se dau de pomană alimente pentru sufletele celor adormiți, iar credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbă.

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Isus. Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie.

Rugăciunea Crucii care se rostește pe 14 septembrie cu o lumânare aprinsă
Înălțarea Sfintei Cruci este a doua cea mai mare sărbătoare din luna septembrie, după Nașterea Maicii Domnului marcată în Calendarul Ortodox pe 8 septembrie și cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică.

Iată rugăciunea care se rostește în această zi de mare sărbătoare, neapărat cu o lumânare sfințită aprinsă:

Sa se scoale Dumnezeu, si sa se risipeasca vrajmasii Lui, si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Sa piara cum piere fumul, cum se topeste ceara de fata focului, asa sa piara demonii de la fata celor ce-L iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii, zicand:

Bucura-te, preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, care gonesti demonii cu puterea Celui ce S-a rastignit pe tine, a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorat la iad, si a calcat puterea diavolului, si te-a daruit noua pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrajmasul. O, preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, ajuta-mi mie cu Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu si cu toti Sfintii, in veci. Amin.