Calendar ortodox 13 septembrie 2022. Tradiții în ajun de Sfânta Cruce

Calendar ortodox 13 Septembrie. Sărbătoare mare marți, chiar înainte de Înălțarea Sfintei Cruci. Cu această ocazie se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante, care te ajută să fii pregătit pentru marele eveniment al lunii. Află ce este complet interzis, dar și de ce superstiții trebuie să ții cont.

Sărbătoare mare 13 septembrie
În ajun de Ziua Crucii, pe 13 septembrie, în calendarul creștin ortodox e mare sărbătoare. În Biserica Ortdodoxă Română are loc pomenirea sfinţirii bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos. Tot astăzi rememorăm și pe Sfinţii Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc, pe Sfânții Sfinţitului mucenic Cornelie sutaşul, pe Sfinţii Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian și pe Cuviosul Parinte Petru cel din Agreia, care în pace s-a săvârşit.

Biserica Învierii sau Biserica Sfântului Mormânt este o construcţie ridicată de Sfânta împărăteasă Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare (306-337), în Ierusalim, pe muntele Golgota, unde a fost răstignit Mântuitorul Hristos, deasupra Sfântului Mormânt. Marchează învierea și nu moartea, pentru că ea este mai presus de orice.

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an la 14 Septembrie. Este o zi importantă, în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante, care încep încă de pe 13 septembrie. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii ca fi o noapte geroasă.

Încă din seara de dinaintea Sfintei Cruci, se oprește orice muncă. Se spune că femeile trebuie să termine toate sarcinile înainte să apună soarele, iar mai apoi doar să se roage și să pregătească hainele pentru ziua următoare, când merg la biserică.

Tot din ajun se pregătesc cele necesare pentru culesul viilor și pentru stoarcerea strugurilor. Unii preoți merg pe la casele oamenilor pe 14 Septembrie și sfințesc recolta de anul acesta, iar vinul se spune că se va păstra bun tot restul anului.