Sărbătoare 13 septembrie 2022. Este cruce neagră în calendarul ortodox

Sărbătoare 13 septembrie 2022. Este sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Iată ce sfinți sunt pomeniți pe 13 septembrie în calendarul ortodox!

Sărbătoare 13 septembrie 2022. Pe data de 13 septembrie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sf Ioan de la Prislop.

Cine a fost Sf Ioan de la Prislop?
Sfântul Ioan de la Prislop a trăit pe la începutul secolului al XVI-lea, iar deși acesta s-a născut în Silvasul de Sus, a fost nevoit să se retragă într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Prislop. Această peșteră era cunoscută sub numele de “chilia” sau “casa sfântului”, datorită faptului că era săpată de către un sfânt, într-un mal al pârâului Silvut.

Acesta a fost locul în care Sfântul Ioan de la Prislop a trăit mulți ani, perioadă în care s-a luptat cu ispitele diavolilor.

Cu toate acestea, sfârșitul său a fost unul de-a dreptul neașteptat, fiind împușcat de către un vânător care a crezut că este un animal sălbatic. La acel moment, acesta săpa o fereastră în peretele chiliei sale. Sfintele moaște ale Sfântului Ioan de la Prislop au fost păstrate în peștera în care a trăit, acolo unde nenumărați credincioși veneau pentru a se închina. Cu toate acestea, în prezent, nu se știe exact unde se află moaștele acestuia, deși părintele Ioanichie Bălan este cel care susține că ar fi fost duse la Tismana, la Bistrița Olteană, la Curtea de Argeș sau Cozia.