Calendar ortodox 10 septembrie 2022. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii

Luna septembrie este marcată de o mulțime de evenimente importante. Au loc multe sărbători religioase de excepție, menite să ne amintească de cei mai mari sfinți și rolul pe care l-au avut. Vezi ce sărbătoare este sâmbătă, la data de 10 Septembrie, conform calendarului ortodox.

Sfintele zilei de 10 septembrie
Pe data de 10 septembrie, în fiecare an, sunt prăznuite Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora, conform calendarului ortodox. Sunt unele dintre cele mai mari sfinte, care l-au iubit pe Dumnezeu și au fost ținute mereu sub aripa Lui.

Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora au trăit în vremea împăratului Galeriu Maximian (305-311), în Bitinia. S-au retras în pustietate încă de tinere, pentru a se putea ruga în liniște și a sta departe de orice ispită. Pentru credința lor, au primit de la Atotputernic darul de a face minuni.

Au murit pentru Dumnezeu
La cele trei sfinte veneau mulți oameni pentru a cere vindecare de cele mai grele boli, iar sfintele niciodată nu au dat greș. Aflând de puterea lor, împăratul a cerut ca acestea să fie aduse la palat și, ulterior, măritate cu nobil pentru frumusețea lor orbitoare, cu alte fete nu mai aveau.

Când a văzut că este refuzat, a torturat-o până la moarte pe Minodora, iar pe surorile ei le-a aruncat în temniţă, unde au fost lăsate de izbeliște, fără mâncare sau apă. Ulterior, acestora le-a cerut să se închine la zei, dar au refuzat complet această propunere, deși știau că asta înseamnă sfârșitul lor. Pentru că nu au lepădat credinţa în Hristos, au fost şi ele ucise în cele mai grele moduri. După moartea lor, s-a pogorât foc mare din cer, care a adus moartea lui Fronton împăratul și a torţionarilor săi.