Calendar ortodox 5 septembrie 2022. Sărbătoare mare în zi de luni

Săptămâna aceasta este marcată de o serie de evenimente religioase importante. La data de 5 septembrie este sărbătorit un sfânt mare, care a scris istorie în religia noastră. Află povestea celui rememorat în calendarul ortodox, dar și cui trebuie să urăm la mulți ani sau ce tradiții se respectă.

Sfântul Zaharie, 5 septembrie
Este sărbătoare pentru credincioși luni. În fiecare an, la data de 5 septembrie, este cinstit un sfânt important pentru creștinătate: Sfântul Prooroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Era preot și, alături de soția sa, își dorea să aibă un copil, dar aceasta nu reușea să devină mamă, nici după multe rugăciuni.

În vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a vestit că Elisabeta, soția lui, îi va naște fiu. Acesta nu a crezut atunci cele auzite, s-a îndoit de cuvintele îngerului, motiv pentru care Dumnezeu l-a pedepsit și i-a luat glasul. I-a revenit abia după ce fiul său s-a născut și i-a scris numele pe o tăbliță.

Când Irod a poruncit ca toți pruncii din Betleem să fie uciși, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan, pentru că el era cel căutat, toți crezând că este Iisus. Zaharia a fost ucis pentru fiul său, iar la patruzeci de zile de la uciderea lui Zaharia, Sfânta Elisabeta, mama Înainte-Mergătorului, şi-a dat sfârşitul în aceeaşi peşteră. Ioan a fost apoi crescut de un înger.

Tradițiile zilei de 5 Septembrie
Se spune că femeile care se roagă în această zi vor reuși să devină mame. De altfel, se spune că mamele trebuie să ceară ajutor de la sfântul Zaharia pentru a avea prunci sănătoși.

Mulți oameni nu spală, nu calcă și nu fac treburi casnice în această zi. Se spune că cine respectă această zi va avea parte de sănătate și noroc și orice problemă va sta departe de el.