Calendar Creștin Ortodox 5 septembrie 2022. Ce rugăciune e bine să rostești în prima zi din săptămână

Calendar Creștin Ortodox 5 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă îi cinstește azi cu mare cinste pe Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul.

Iată detalii și ce rugăciune e vine să rostești în prima zi din săptămână!

Calendar Creștin Ortodox 5 septembrie 2022. Cine au fost Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta

Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul, sunt cinstiți anual la data de 5 septembrie 2022. Sfântul Proroc Zaharia a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul împăratului Cezar August.Conform creștinortodox.ro, în acea vreme domnea Irod cel Mare, ucigașul de prunci.
Din Scriptură aflăm că în timp ce slujea la Templul din Ierusalim, Sfântului Zaharia i s-a arătat un înger care i-a vestit că Elisabeta, soția lui, îi va naște un fiu, ca răspuns la rugăciunile lor. Deoarece nu a crezut în cele spuse de înger, tatăl lui Ioan a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Potrivit tradiției, când Irod a poruncit uciderea tuturor pruncilor din Betleem, cu dorința de a-L ucide și pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peșteră. La un moment da, Irod s-a gândit la naștere minunată a lui Ioan și a început să creadă că el ar putea fi Mesia. Se spune că preotul Zaharia a fost înjunghiat și omorât în locul fiului său. La patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia a murit și Elisabeta.

Aceeași sursă citată spune că pruncul Ioan a rămas în pustie, unde a fost hrănit de înger și păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești în prima zi din săptămână
La început de săptămână, creștinii ortodocși simt nevoia să ceară Domnului iertarea păcatelor. Iată rugăciunea care te ajută să stabilești o conexiune cu El:

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!

O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic:

O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu!

Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin .”