Se dau bani în plus la pensie! Cine sunt românii care au început să primească noile sume

Vești bune pentru o anumită categorie de pensionari din România. Se dau bani în plus de la stat, iar unii dintre pensionari au primit deja noile sume. Din această cauză au apărut discuții tensionate în coaliția de guvernare. De exemplu, președintele USR, Cătălin Drulă este de părere că liberalii și social-democrații au creat o situație dificilă pentru români. Aflați în următoarele rânduri despre ce este vorba.

Cine primește bani în plus la pensie
Pensiile speciale au crescut în ultimele luni cu 438 de lei, în situația în care pensiile contributive au înregistrat o majorare de doar 3 lei. Precizăm faptul că în România aproximativ 10.000 de foști parlamentari și magistrați beneficiază de pensii speciale, în momentul actual. Iată reacția președintelui USR, Cătălin Drulă:

„Pensia specială a crescut în medie cu 438 lei, în timp ce pensiile contributive cu 3 lei, de fapt a scăzut, pentru că inflația a mâncat din puterea de cumpărare”, a declarat Cătălin Drulă.

În afară de demnitari, statul român suportă peste 60.000 de pensii ale foștilor militari, care nu sunt bazate pe contributivitate.

În ceea ce privește majorarea pensiilor și a salariilor, oficialii au anunțat că se va întâmpla de la 1 ianuarie 2023. Potrivit Alinei Gorghiu, se vor face majorările așa cum prevede legea, dar înainte va avea loc comunicarea cu partenerii de dialog social, cu sindicatele și patronatele pentru a nu fi create așteptări pe care coaliția să nu le poată bifa.

PSD propune creșterea pensiilor cu 10%
Ministrul Muncii a anunțat un pachet de măsuri sociale pe care Partidul Social Democrat le va propune spre aprobare în coaliția de guvernare. Marius Budăi a transmis că PSD vrea majorarea salariului minim brut la 3000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei. Potrivit spuselor sale, impactul bugetar al creșterii pensiilor este de 11 miliarde de lei.

„A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi.

Precizăm faptul că prim-ministrul României a dat de înțeles că eventualele majorări ce vizează pensiile și salariile din România depind de colectările la bugetul de stat.