Calendar ortodox 4 septembrie 2022. Sărbătoare mare, cu cruce roșie

Săptămâna aceasta se încheie așa cum a și început, cu o sărbătoare mare, extrem de importantă. Este cruce mare în calendarul ortodox, ceea ce înseamnă că se ține cont de anumite tradiții și obiceiuri. Află ce sfânt este sărbătorit la 4 Septembrie și ce trebuie să facem pentru a-l cinsti așa cum se cuvine.

Sărbătoarea zilei de 4 Septembrie
În a patra zi din noul an bisericesc, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Vavila, cel considerat ocrotitorul tuturor copiilor. Este ziua în care cei care au copii este bine să se roage acestui Sfânt, ca să aibă grijă de ei și să le călăuzească pașii în viață.

Sfântul Mucenic Vavila a trăit în vremea împăratului Numerian care jertfea idolilor copii. Într-o zi, acest împărat a mers la biserica în care slujea Sfântul Vavila, dar acesta nu l-a lăsat să intre pe motiv că nu este creștin. Atunci, împăratul s-a simțit jignit și l-a chemat pe Sfântul Vavila la palatul său unde i-a cerut să jertfească zeilor. Pentru că a refuzat, a fost supus la chinuri nenumărate.

Împăratul a poruncit să fie uciși alți trei copii, fii duhovnicești. Sfântul Vavila a fost martor la uciderea copiilor și i-a întărit în mucenicia lor. După moartea copiilor, împăratul a poruncit să fie ucis și Sfântul Vavila.

Cei care au copii este bine să se roage în această zi de sâmbătă, 4 septembrie, la Sfântul Mucenic Vavila, să le poarte acestora de grijă și să le călăuzească pașii în viață.

Luna Septembrie este marcată de o mulțime de evenimente importante. Este o perioadă în care au loc sărbători religioase mari, care impun și diferite tradiții și obiceiuri. Duminică, pe 4 Septembrie, este rememorat Sfântul Mucenic Vavila, care a trăit pe timpul împăratului Numerian.

În anul 250, împăratul Deciu, un mare păgân, care se închina zeilor, a declașat una dintre cele mai puternice persecuții împotriva creștinilor, din Imperiul Roman. A văzut că sunt mulți cei care se roagă la Domnul și a început să ia măsuri.

Printre cei prinși a fost marele Sfânt, purtat prin oraș în lanțuri, fiind bătut și supus oprobiului public, alături de trei tineri ce îi erau ucenici, Urban, Prilidian și Apolonie. Le-a fost cerut să renunțe la credința lor în Domnul nostru Iisus Hristos, dar pentru că și-au păstrat poziția de creștini, au suferit o moarte martirică. Au preferat să sufere și să se stingă înainte de vreme, decât să se închine zeilor.

Fiind duminică, cruce roșie în calendar, trebuie să respectăm cu sfințenie anumite tradiții. Astfel, fiind zi de odihnă, astăzi nu se fac treburi casnice si nu se muncește la câmp. Totuși, de reținut că nu se doarme până târziu, mai ales în timpul Liturghiei.

De asemenea, nu se spală si nu se coase. Este important să ne rugăm, să fim mai buni și să aprindem lumânări pentru sufletele celor adormiți.