Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Mucenic Antim și pe Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stănișoara. Aceasta este a doua sărbătoare cu cruce neagră din Calendar Ortodox român. De ce este important să-i cinstim pe acești sfinți și ce trebuie să știe credincioșii despre ei.

Calendarul ortodox al zilei de sâmbătă, 3 septembrie 2022
Potrivit Tradiției Bisericii, Sfântul Mucenic Antim a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian. În anul 288 din porunca lui Maximian, au murit 20.000 de creștini în Nicomidia, iar în timpul acestei prigoane, Sfântul Antim era prezent în satul Semana, nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întări pe cei de acolo în primirea muceniciei.

Tot în a treia zi din septembrie sunt sărbătoriți și alți sfinți importanți ai Ortodoxiei. Este vorba despre Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stănișoara, Sfânta Febe, diaconița din Chenhrea, Sfântul Cuvios Teoctist, Sfântul Zinon, Sfântul Vasilisa, Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei, Sfântul Hariton, Sfântul Mucenic Arhontiul și Sfântul Mucenic Polidor.

În această zi de sâmbătă când se face și pomenirea morților, aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Antim, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cele mai mari sărbători din luna septembrie 2022
Luna septembrie, prima lună din noul an bisericesc, este marcată de mai multe sărbători mari, cu cruce roșie și cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Este vorba despre Sfântul Mucenic Sozont – 7 septembrie, Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică – 8 septembrie, sărbătoare cu cruce neagră, Sfinții Ioachim și Ana – părinții Născătoarei de Dumnezeu – 9 septembrie.

Este sărbătorit, de asemenea, Sfântul Ioan de la Prislop – 13 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci – sărbătoare cu cruce roșie prăznuită pe 14 septembrie, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos – 15 septembrie, Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis -17 septembrie.

În a doua jumătate a lunii septembrie Biserica Ortodoxă prăznuiește patru sărbători cu cruce neagră. Este vorba despre Sfântul Teodosie de la Brazi, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab; Sfântul Ioan Evanghelistul, Sfântul Antim Ivireanul și Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul.