Avertizări meteo de ultimă oră! Cod roșu, portocaliu și galben de furtuni violente

Se strică vremea în România. Vineri, 2 septembrie, au intrat în vigoare o serie de avertizări de fenomene meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un cod roșu, un cod portocaliu și un cod galben de vreme rea. Iată ce zone sunt vizate și cât vor ține furtunile!

Cod roșu de ploi abundente în trei județe din țară
Vineri, 2 septembrie, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de ploi abundente care rămâne valabilă până sâmbătă, 3 septembrie, la orele 03.00. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, local în județul Vâlcea, în zona montană și submontană a județelor Gorj și Argeș se vor acumula cantități de apă de 70…90 l/mp și izolat peste 100 l/mp.

Tot de vineri până sâmbătă, de această dată la orele 10.00 este valabil un cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată pentru Oltenia, Transilvania, local în Maramureș, Muntenia și Dobrogea.

Avertizări meteo de ultimă oră! Cod roșu, portocaliu și galben de furtuni violente
Vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și izolat în Oltenia peste 70…80 l/mp. În sud-est, aversele vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii.

Jumătate de țară sub cod Galben de ploi abundente
Se întorc ploile în România! Meteorologii anunță că vor fi cantități însemnate de apă. Mai multe județe din zona de vest, est și sud-est a țării se află sub atenționare meteo de cod galben, cu intervalul de valabilitate: 02 septembrie, ora 12:00 – 03 septembrie, ora 10:00.

În intervalul menționat, în vestul, estul și sud-estul țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

Local în sud-estul Munteniei și în Dobrogea, mai ales seara şi noaptea, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Meteorologii anunță că începând din dimineața zilei de sâmbătă, 3 septembrie, aversele se vor restrânge spre sud-estul și estul țării.

Avertizare MAE pentru românii din Grecia! Sunt așteptate ploi abundente, grindină și vijelii
Anunț important din partea Ministerului Afacerilor Externe pentru românii care se află în Grecia sau care urmează să călătorească în această țară. Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente, grindină și vijelii, în special în regiunile de centru, nord și vest. Prognoza meteo de fenomene extreme a fost emisă pentru perioada 2-3 septembrie.

Vineri, fenomenele meteo se vor manifesta în regiunile Macedonia, Epir, Tesalia şi nordul insulelor din Marea Ionică.

În cursul zile de sâmbătă,vor fi afectate estul şi centrul regiunii Macedonia, estul regiunii Tesalia, regiunea Tracia, insulele Sporade şi insulele din nordul Mării Ionice.