Calendar ortodox 2 septembrie 2022. Ce sărbătoresc credincioșii ortodocși

Calendarul ortodox al zilei de 2 septembrie 2022. Este sărbătorit un mare sfânt al Ortodoxiei. Este vorba despre Sfântul Mucenic Mamant, prăznuit în fiecare an în a doua zi de toamnă. Tradiția Bisericii spune că Sfantul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia, Asia Mica, din părinți creștini.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de vineri, 2 septembrie 2022
Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sfântul sărbătorit în această zi de vineri: Theodot si Rufina, părinții Sfântului Mucenic Mamant, au fost întemnițați pentru că nu au lepădat credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Tatal său a murit înainte ca acesta să se nască, iar mama sa a trecut la cele veșnice după ce l-a născut.

Tradiția spune că un înger i s-a descoperit unei femei creștine pe nume Amina și i-a poruncit să meargă la temniță și să-l ia pe Mamant.

Se știe despre acest sfânt că nu a vorbit până la vârsta de 5 ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost mama.

Aprinde o lumânare sfințită și citește Troparul Sfântului Mucenic Mamant:

Glasul 4
Mucenicul Tau, Doamne, Mamant, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți Sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox vineri, 2 septembrie 2022
Anul bisericesc a început pe 1 septembrie, iar a doua zi Biserica Ortodoxă îi cinstește pe următorii mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfinții și Drepții Eleazar și Fineas, preoți ai Vechiului Legământ, Sfinții 3.628 de Mucenici din Nicomidia, Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595), Sfântul Diomid și Sfinții Mucenici Aitala și Amun.

Amintim faptul că primele două mari sărbători din noul an bisericesc sunt Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică – sărbătorită la data de 8 septembrie și Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare cu cruce roșie marcată în Calendarul Ortodox la data de 14 septembrie 2022.