Calendar ortodox 28 august 2022. Sărbătoare în ajunul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar ortodox 28 august 2022. Sărbătoare pentru credincioșii ortodocși. În această zi, în ajunul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Moise Etiopianul. Aprinde o lumânare și citește rugăciunea închinată acestui mare sfânt.

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 28 august 2022
Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sfântul sărbătorit în fiecare an în ajunul prăznuirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Cuvios Moise a fost de neam etiopian și este cinstit pe 28 august. Sfântul Moise a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptăților sale, a fost alungat.

Potrivit Tradiției, Sfântul Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia. Mai apoi a început să-l mustre conștiința pentru relele făcute, motiv pentru care a părăsit ceata de tâlhari și s-a retras într-o mănăstire. Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut și ceasul și felul morții.

În această zi de duminică, aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Moise Etiopianul:

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Moise, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre”.

Alți sfinți pomeniți duminică, 28 august 2022
Tot în această zi sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă următorii sfinți: Sfinții Mucenici Diomid și Lavrentie, Dreptul Iezechia, regele, Sfânta Ana Prorocita, fiica lui Fanuel și Sfinții treizeci și trei de Mucenici din Iraclia.

Luni, 30 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie pentru credincioșii ortodocși. Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Ni se cere să postim în această zi, pe de o parte ca să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept rasplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de alta parte, ca să ne asemănăm cu viața înfrânată a lui Ioan.