Calendar ortodox 27 august 2022. Zi importantă în calendar

În fiecare an la data de 27 august este prăznuit Sfântul Mucenic Fanurie, unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății. Cultul său este foarte răspândit în Grecia, în special în insula Rodos unde acesta s-a născut și a trăit.

Viața Sfântului Fanurie
Sfântul Fanurie s-a născut în insula Rodos, într-o familie cu 12 frați, el fiind cel mai mare dintre aceștia. Tatăl său s-a stins din viață, iar acesta a fost un moment de cotitură în viața sa. Din acel moment mama lui a dus o viață păcătoasă, dansând și cântând în diverse locuri, lucru pe care tânărul Fanurie nu l-a putut suporta și a fugit în pustietate.

După un timp el s-a întors în orașul său natal, unde a aflat că mama sa s-a stins din viață și frații lui s-au răspândit prin lume. După aflarea acestei vești Fanurie se întoarce în pustietate și duce o viață și mai aspră. Prin mult post negru și rugăciune reușește să vindece mulți bolnavi și i se duce vestea în tot teritoriul.

Lumea totuși s-a ridicat împotriva lui pentru că îl considerau stăpânit de demoni și astfel este nevoit să fugă în Egipt, unde o vindecă pe fiica regelui și este primit cu brațele deschise. Văzând că Fanurie a reușit să îl aducă la credință chiar pe rege, vrăjitorii din Egipt îl supun la multe chinuri.

Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite de niște păstori în jurul anului 1500 într-o peșteră, alături de o piele de animal pe care era scrisă toată viața sa.

De Sfântul Fanurie creștinii de pretutindeni trebuie să împartă turte proaspete celor săraci, în amintirea Sfântului Mucenic Fanurie, care făcea același lucru pentru a izbăvi de păcate sufletul mamei sale.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
– Sfantul Cuvios Pimen;
– Sfintei Mucenite Eutalia;
– Sfantului Cuvios Liberiu;
– Sfantului Cuvios Osie;
– A botezului famenului etiopian, savarsit de Sfantul Filip;
– Sfintei Antuza cea Noua.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios Moise Etiopianul.