Calendar ortodox 25 august 2022. Este sărbătorit un mare sfânt al Ortodoxiei

Calendar ortodox 25 august 2022. La jumătatea acestei săptămâni, Biserica Ortodoxă cinstește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu, unul dintre cei 12 apostoli. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre acest mare sfânt care a vestit învățătura Mântuitorului Iisus Hristos.

Calendarul ortodox al zilei de joi, 25 august 2022
Sfânta Tradiție a Bisericii ne spune că Sfântul Bartolomeu împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos. A fost ucis Armenia, iar moaștele sale au fost așezate într-o raclă și au făcut multe minuni, motiv pentru care păgânii au aruncat racla în mare.

Moaștele Sfântului Apostol Bartolomeu au ajuns în Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiască, episcopul Agaton însoțit de cler și popor, le-a așezat într-o biserică închinată Sfântului Bartolomeu.

Rugăciune către sfântul zilei, Sfântul Apostol Bartolomeu

Aprinde o lumânare și rostește rugăciunea închinată Sfântul Apostol Bartolomeu. Este o rugăciune scurtă și foarte puternică care se rostește în special în ziua în care este cinstit acest mare sfânt al Ortodoxie și Aducerea moaștelor sale.

O, mărite Sfinte Apostol Bartolomeu, Isus te-a numit persoană fără ascunzisuri si tu ai aflat prin acest cuvânt că el era Fiul lui Dumnezeu si Regele Israelului.
Obtine pentru noi harul de a fi întotdeauna corecti si nevinovati precum porumbeii. Fă-ne să recunoastem semnele timpurilor, care să ne ducă la Isus pe pãmant, si la timpul potrivit ne va uni cu El pentru totdeauna in rai. Amin.

Alți Sfinți sărbătoriți joi, 25 august, în Calendarul Ortodox
Biserica Ortodoxă cinstește în fiecare an, la data de 25 august, următorii sfinți: Sfântul Apostol Tit, Sfinții Mina, Epifanie, Ghenadie, Sfântul Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului și Cuviosul Ioan Carpatiul.

Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru trei mari sărbători din Calendarul Ortodox Român. Este vorba despre sărbătoarea închinată Sfântului Mucenic Lup, marcată cu o cruce neagră, sărbătoarea de luni, 29 august care prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Ierarh Varlaam din data de 30 august.

Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc care stă sub ocrotirea Maicii Domnului. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei.