Calendar ortodox 24 august 2022. Sfântul zilei și rugăciunea care se rostește cu o lumânare aprinsă

Calendar Ortodox 24 august 2022. Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei, respectiv Sfântul Mucenic Eutihie, care a fost ucenicul Sfântului Ioan Evanghelistul și al Sfântului Apostol Pavel. Iată ce trebuie să cunoască toți credincioșii ortodocși despre acest sfânt sărbătorit în fiecare an la data de 24 august 2022.

Calendarul zilei de miercuri, 24 august 2022
Sfânta Tradiție ne spune că Sfântul Mucenic Eutihie a fost sfințit ca Apostol misionar și a vestit cu mult curaj credința în Mântuitorul Iisus Hristos, distrugând multe temple păgâne. În timpul călătoriilor sale misionare, el a fost însoțit neîncetat de un înger care îl întărea și îi vestea cele ce aveau să i se întâmple.

Se spune că același înger l-a hrănit pe Sfântul Mucenic Eutihie în chip minunat în vremea când el se afla în temniță.

Sfântul Mucenic Eutihie a fost aruncat în foc și la fiare, dar a ieșit nevătămat prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Pentru că nu a lepădat credința în Mântuitorul Iisus Hristos, a fost omorât cu sabia.
Alți Sfinți pomeniți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la data de 24 august 2022. Se face pomenirea Sântului Aristoclie Athonitul, a Sfântului Mucenic Tation, a Sfântului Cuvios Gheorghe din Limnos, a Sfântului Dionisie din insula Zachintos și a Sfântului Cosma Etolianul.

Rugăciunea zilei de miercuri. Rostește-o cu credință
Începe această zi de miercuri rostind o rugăciune pentru a primi binecuvântare, tărie și încredere că Bunul Dumnezeu și Maica Domnului sunt cu tine în tot ceea ce faci. Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare, sau în gând, după cum simți mai bine, aceste puternice cuvinte:

„Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr.

La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin”.

Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru prăznuirea sărbătorii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marcată în Calendarul Ortodox la data de 29 august. Este una dintre cele mai mari sărbători cu cruce roșie din Calendar, ultima din luna august.

Prima sărbătoare cu cruce roșie din luna septembrie este cea închinată Nașterii Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică, prăznuită la data de 8 septembrie. Aceasta este sărbătoarea care deschide un nou an bisericesc.