Alertă meteorologică! A fost prelungit codul galben și portocaliu de vijelii

Alertă meteo de vreme rea. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au prelungit codul galben și portocaliu de vijelii valabile pentru aproape toată țara. Vor fi fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ.

ANM a prelungit codul galben și portocaliu de vijelii
Marți, 23 august, meteorologii au emis două noi coduri de vreme rea. Practic au fost prelungite codul galben și codul portocaliu de peste weekend. La orele 10.00 a intrat în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ care va rămâne valabil până miercuri, 24 august, la orele 10.00.

Potrivit ANM, în intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Cod portocaliu de ploi abundente în șapte județe din țară
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis și un cod portocaliu de ploi abundente care a intrat în vigoare marți, 23 august, la orele 10.00 și rămâne valabil până miercuri, 24 august la orele 10.00.

Potrivit prognozei speciale de cod portocaliu, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul Banatului, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…80 l/mp.

Prognoză specială pentru Municipiul București
Meteorologii au emis și o prognoză specială pentru Municipiul București. Aceasta arată că în intervalul 23-24 august, orele 10.00-21.00, în Capitală, cerul va fi variabil, iar în după-amiaza zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…20 l/mp, izolat peste 30 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi de 30…33 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade. Indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități mai ales în după-amiaza zilei de miercuri.