Cresc salariile românilor! Ministrul Muncii a anunțat oficial

Vești bune pentru români! Salariile ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Muncii care a explicat că majorarea salariilor este o necesitate pentru România. Află mai multe detalii despre acest subiect de interes pentru toți românii.

Cresc salariile românilor
Ministrul Marius Budăi a declarat că urmează să aibă loc discuții cu factorii decidenți în vederea majorării salariului minim pe economie în România, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Precizăm faptul că la acest moment, salariul minim brut pe țară este de 2.550 de lei, mai mare cu 10,9% față de nivelul din 2021.

Este important de precizat că la un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Ministrul Muncii la Antena 3.

Anunțul despre creșterea pensiilor
Ministrul Muncii a declarat că și majorarea pensiilor este o necesitate în România, pentru că acestea sunt încă foarte mici, iar el nu înțelege de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum înainte. Marius Budăi spune că duce lupta discutării și renegocierii a Planului Național de Redresare și Reziliență pentru pensii.

Din cauza inflației şi a investițiilor fondurilor private în titluri de stat, peste 7 milioane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul 2 pe primul semestru din 2022.

„În momentul de faţă ştim practic că de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum, din cauza eficienței slabe şi am avertizat acest lucru. Am discutat cu ASF pentru identificare a unor soluţii pe care să le punem pe masa politicului şi să luăm decizii”, a transmis oficialul.

Reamintim faptul că de la 1 ianuarie 2022, Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%. Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.