Calendar ortodox 23 august 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 23 august 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși care îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Lup. Biserica Ortodoxă face în această zi pomenirea celui despre care Tradiția spune că a fost servitorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic.

Calendarul ortodox al zilei de marți, 23 august 2022
Sfânta Tradiție spune că Sfântul Lup, sărbătorit în fiecare an la data de 23 august, a fost servitorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. După uciderea Sfântului Dimitrie, Lup a înmuiat marginea veșmântului în sângele lui și i-a luat inelul.

Cu acest strai și inel, Sfântul Lup a săvârșit multe minuni, aducând vindecare pentru multe boli și neputințe.

Sfântul Mucenic Lup a a trăit în cetatea Novae, de lângă Dunărea de Jos, ca sclav. Localitatea Novae era așezată în provincia Moesia Inferior, unde astăzi orașul Svistov, în Bulgaria, pe malul drept al Dunării, în dreptul localității Zimnicea. Acesta este motivul pentru care unii consideră că Sfântul Lup ar fi din același neam cu noi.

Aprinde o lumânare sfințită și rostește o rugăciune închinată Sfântului Mucenic Lup

Troparul Sfântului Mucenic Lup

Mucenicul Tau Doamne, Lup, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sfinți sărbătoriți de Biserica Ortodoxă, marți, 23 august 2022
Tot în această zi, pe lângă sărbătoarea Sfântului Mucenic Lup, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră, sunt sărbătoriți și următorii sfinți: Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului, Sântul Mucenic Irineu, episcopul Lugdunumului (Lyon), Cuviosul Calinic, patriarhul Constantinopolului, și Sfinții 38 de mucenici din Tracia.

Ce semnifică sărbătoare cu cruce neagră din Calendarul Ortodox. Preotul arhimandrit Petroniu Marin spune că sărbătorile cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit, spre deosebire de sărbătorile cu cruce roșie când nu se lucrează și se merge la biserică.