Calendar ortodox 22 august 2022. Ce nu ai voie să faci luni, în zi de sărbătoare

La data de 22 august are loc una dintre cele mai importante sărbători ale acestei luni, conform calendarului ortodox. La această dată importantă este sărbătorit Sfântul Mucenic Zotic, ce a reușit să aducă pe calea cea dreaptă mulți păgâni.

Sfântul Zotic, sărbătoare mare

Sfântul Mucenic Zotic a trăit în Nicomidia pe vremea împăratului Maximilian, când multe persoane mureau din dragoste pentru Hristos și aceeași soartă și-a ales-o și el. Încă de mic a fost credincios și a promis familiei sale că nu va urma altă cale, decât pe cea dreaptă.

Sfântul Zotic a reușit să-i întoarcă pe elini de la idoli și să îmbrățișeze credința în Hristos. Pe mulți a reușit să-i transforme în credincioși și să îi învețe Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru acest lucru, el a fost prins și chinuit pentru că l-a mărturisit pe Hristos. Sfântul Mucenic Zotic și ceilalți mucenici au fost uciși prin tăierea capului.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi. Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.

Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează hramul.

Tot astăzi îi pomenim pe:

– Sfântul Mucenic Zotic;

– Sfântul Mucenic Irineu;

– Sfântul Mucenic Or;

– Sfântul Mucenic Agatonic;

– Sfânta Muceniță Antuza;

– Sfântul Mucenic Zinon;

– Sfântul Mucenic Teoprepie;

– Sfântul Mucenic Achindin;

– Sfântul Mucenic Severian;

– Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Georgia;

– Duminica a 9-a după Rusalii (Umblarea pe mare – Potolirea furtunii);