Tradiții pentru 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Sărbătoarea care deschide un nou an bisericesc

Cele mai frumoase și importante tradiții pentru data de 8 septembrie, când Biserica Ortodoxă cinstește Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică. Această sărbătoare cu cruce roșie deschide un nou an bisericesc care începe la 1 septembrie.

Tradiții pentru 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului
8 septembrie este o dată specială, cu mare însemnătate pentru credincioșii ortodocși. În fiecare an, la început de toamnă este cinstită Nașterea Maicii Domnului, sărbătoarea care deschide anul bisericesc. În popor această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică.

Fecioara Maria s-a născut din părinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor.

Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare a bucuriei, când se respectă o tradiție din cele mai vechi timpuri. Credincioșii aprind o candelă sau o lumânare sfințită lângă icoana Maicii Domnului și se roagă ei pentru sănătate, liniște în casă, reușită la examen, spor la muncă și alte binecuvântări.

În ziua praznicului, oamenii pregătesc coșulețe cu bucate tradiționale, fructe, colivă și vin, spre a fi sfințite și apoi dăruite de pomană.

Se spune că în Ajunul Nașterii Maicii Domnului, cei bolnavi trebuie să facă un cozonac pe care să-l rumenească bine, ca mai apoi, pe 8 septembrie, să împlinească un ritual: să rupă cozonacul în două bucăţi și să arunce o jumătate în curtea casei, iar cealaltă să o mănânce. Tradiția spune că în timp ce face asta, bolnavul trebuie să rostească:

„Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!”

Tradiții populare de Sfânta Maria Mică
Ca la orice mare praznic, de Nașterea Maicii Domnului nu este bine să faci treburi gospodăreşti, să speli rufe sau să faci curățenie în casă, altfel riști să atragi răul.

Casa în care arde candela, în zi de mare sărbătoare, va fi binecuvântată cu armonie şi înțelegere şi ferită de foc, de vijelie sau grindină, de rele şi nenorociri.

Se consideră de Sfânta Maria Mică au mare putere rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, și ale celor care sunt însărcinate și își doresc să aibă o naștere ușoară.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor, peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica pe 8 septembrie.