Calendar ortodox 19 august 2022. Sfântul sărbătorit de credincioșii ortodocși, zi de post

Calendar ortodox 19 august 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în această zi pe Sfântul Andrei Startilat, cel care a fost ofițer în armata imperială a Romei, în vremea împăratului Maximian. A fost ridicat la rangul de „Stratilat”, adică de general, datorită rezultatelor sale. Iată ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sfântul sărbătorit vineri, 19 august 2022.

Calendarul ortodox al zilei de vineri, 19 august 2022
În fiecare an, la data de 18 august 2022, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Andrei Stratilat și este zi de post. Potrivit Tradiției, în anul 305, acest sfânt a fost nevoit să lupte împotriva perșilor. Atunci, atât el cât și cei de sub comanda lui, s-au rugat la Hristos să-i ajute să iasă biruitori, ceea ce, datorită rugăciunilor, s-a și întâmplat. Armata persană a fost înfrântă. Tot despre acest mare sfânt se știe că atunci când a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunțat că este creștin, iar pentru că a mărturisit credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos, a fost supus la multe chinuri.

Tot în această zi, vineri, 19 august, sunt pomeniți în Calendarul Ortodox, următorii sfinți: Sfinții Cuvioși Timotei, Agapie și Tecla, Sfinții Mucenici Evtihian, ostașul, a lui Stratighie și Sfântul Cuvios Teofan cel Nou, făcătorul de minuni.

Până la finalul lunii august, Biserica Ortodoxă marchează încă trei sărbători cu cruce neagră și o sărbătoare cu cruce roșie. Este vorba despre Sfântul Apostol Tadeu – 21 august, Sfântul Mucenic Lup – 23 august, Sfântul Ierarh Varlaam – 30 august și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul prăznuită pe 29 august.

Rugăciunea zilei de vineri
Vineri, 19 august este zi de post în Calendarul Ortodox Român. Nu începe ziua de lucru fără să rostește o rugăciune. Aprinde o lumânare și citește Rugăciunea zilei de vineri. Te va încărca cu energie bună și îți va putere de muncă pentru întreaga zi.

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta. Amin.