Adormirea Maicii Domnului 2022. Dacă faci asta în această zi, îți va merge bine tot restul anului

Adormirea Maicii Domnului 2022. Iată ce este bine să faci în această zi dacă vrei să-ți meargă bine pentru tot restul anului. Tradiții și obiceiuri în ziua de 15 august.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită pe 15 august 2022. Sărbătoarea mai este cunoscută și ca Sfânta Maria Mare și există anumite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă pentru a le merge bine tot anul.

Ce se serbează, de fapt, de Adormirea Maicii Domnului
Despre Adormirea Maicii Domnului se știe că este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Mărturii despre existența acesteia nu există decât începând din secolul al V-lea.

Această sărbătoare semnifică mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de trecerea la veșnicie a lui Iisus Hristos. A fost o urcare în totalitate trup și suflet.

În popor, sărbătoarea mai poartă și numele de Uspenia, acesta fiind termenul slav. Totodată, Sânta Maria Mare se mai numește și “Paștele verii”.

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Postul Adormirii Maicii Domnului este cuprins în perioada 1 – 14 august. Este al treilea cel mai important post de peste an.

Biserica Ortodoxă nu consideră greșit gestul de a le ura “la mulți ani” persoanelor care își serbează onomastica în această zi. Este considerată a fi o sărbătoare a bucuriei, întrucât moartea Maicii Domnului reprezintă, de fapt, o mutare la Viață.

“Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”, se arată în troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său, după cum arată tradiția. După ce arhanghelii au înștiințat-o că va merge la viața veșnică, Fecioara Maria le spunea celor apropiați următoarele:

“Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu.”

Ce este bine să faci în această zi
Credincioșii se pregătesc așa cum se cuvine pentru Adormirea Maicii Domnului. Aceștia se roagă și țin post timp de două săptămâni.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, creștinii trebuie să știe ce este bine să facă în această zi sfântă din calendarul ortodox.

În această zi trebuie pomeniți cei trecuți la cele veșnice. Dimineața, femeile trebuie să meargă la biserică și să împartă struguri și prune, dar și alte bucate pentru sufletul morților.

Conform tradiției, cei care se roagă și au ținut post negru vor fi feriți de boli și de necazuri.

De Sfânta Maria este bine să culegi flori și să le pui la icoana Maicii Domnului, acestea fiind bune de leac.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
Se spune că nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul zilei de 15 august, Potrivit tradiției, Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul său divin.

Fetele tinere care vor să se mărite trebuie să se spele cu busuioc pe cap. Astfel, acestea vor fi ajutate să-și găsească ursitul.

În această zi nu se muncește, nu se coase, nu se spală haine și nu se fac alte treburi casnice. Este interzis scăldatul în apele râurilor deoarece se spune că acestea sunt spurcate de cerbi. Dormitul pe prispa casei este interzis.

În această zi nu este bine să-ți tai părul și să-l arunci, conform credinței populare. Mersul înapoi este interzis.

Potrivit tradiției, bărbații trebuie să-și schimbe pălăria cu căciula în ziua de 15 august.

Se spune că din această zi iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească. Ziua de 15 august este ultima în care pot fi culese plantele de leac.

Dacă trandafirii vor înflori de Sfânta Maria Mare, se spune că va fi o toamnă lungă.

Ziua de 15 august este și Ziua Marinei. Din acest motiv, Fecioara Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.