Calendar 11 august 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar 11 august 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la jumătatea acestei săptămâni pe Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului. De asemenea, ne apropiem cu pași repezi de prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, când se termină Postul Sfintei Marii.

Sărbătoare cu cruce neagră, joi, 11 august 2022
Biserica Ortodoxă îl cinstește în această zi pe Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului. Potrivit Tradiției, Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. și a primit la botez numele Nicolae. A fost tuns în călugărie de vestitul pustinc Antonie, moment în care primește numele Nifon.

Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sfântul sărbătorit astăzi! În anul 1483 Sfântul Nifon a fost chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon, trecut la cele veșnice.

Se știe despre Sfântul Nifon că este primul sfânt canonizat pe pământ românesc și cel care a alcătuit Rugăciunea de Dezlegare care se citește la Slujba înmormântării.

Moaștele sale au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, iar în anul 1949 au fost mutate în Biserica „Sf. Dumitru“, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se afla și în prezent.

Alți Sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox, joi, 2022
Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul, Sfințirii Bisericii Eleusa, a Icoanei nefăcute de mână a Domnului nostru Iisus Hristos și a Sfinților Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie și Gaian.

Mai sunt trei zile până când credincioșii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc. Este marcată cu o cruce roșie în Calendarul Ortodox, iar cu o zi înainte Biserica face dezlegare la ulei și vin.

După ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, urmează două sărbători cu cruce neagră, una după alta. Este vorba despre Sfinții Martiri Brâncoveni – 16 august și Sfântul Mucenic Miron, Sfântul Gheorghe Pelerinul – 17 august 2022.