ANM, avertisment de ultimă oră! România se află sub un cod portocaliu de ploi și furtuni

Vremea în România rămâne la fel de schimbătoare ca până acum și prognoza nu vine deloc cu vești bune. Pe lângă faptul că ne confruntăm cu călduri insuportabile, avem parte și de ploi puternice și vijelii. Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de vreme rea, valabil pentru mare parte din țară.

Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii
După o perioadă de temperaturi ridicate și caniculă, vremea se va schimba radical în aproape toată țara. Meteorologii au emis cod galben și cod portocaliu de ploi torențiale, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Mai exact, codul galben va fi valabil din 10 august până joi, 11 august, ora 8:00. Este vizat nordul și vestul Munteniei, Oltenia, dar și sud-vestul Transilvaniei, precum și zona Carpaților Meridionali. În tot acest timp vor fi intensificări ale vântului, descărcări electrice, dar și grindină.

Meteorologii au mai emis și un cod portocaliu, valabil începând de miercuri 10 august, ora 12:00, până joi, 11 august, ora 03:00. Sunt așteptate ploi, fenomene extreme și intensificări ale vântului în nord-vestul Munteniei, dar și în cea mai mare parte a Olteniei. Vremea va fi instabilă toată săptămâna și sunt așteptate ploi.

Când se răcorește vremea
După o perioadă lungă de caniculă, se pare că vremea intră într-un proces de răcire. Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (8 – 21 august), din care putem observa că termometrele vor arăta valori ceva mai mici decât ar fi normal pentru această perioadă.

Temperaturile scad în toată țara în perioada următoare, iar valori termice ceva mai mari vor fi în Muntenia și Dobrogea. Ne vom putea bucura de un aer mai ușor de respirat doar până la 17-18 august, pentru că apoi revine canicula în majoritatea regiunilor din țară, cu temperaturi de până la 40 de grade celsius.