Calendar ortodox 10 August 2022. La mulți ani sărbătoriților

Sărbătoare mare la data de 10 August, conform calendarului ortodox. În această zi este sărbătorit un sfânt important, căruia mulți români, femei și bărbați, îi poartă numele. Vezi a cui este ziua și ce tradiții se respectă astăzi.

Sfântul Laurențiu, 10 august
Sfântul Laurențiu este unul dintre cei mai mari sfinți ai religiei, căruia mulți îi poartă numele. Astfel, pe 10 august trebuie să le urăm la multi ani celor care își serbează ziua onomastică. A vrut mereu să își ajute semenii și l-a iubit pe Dumnezeu, motiv pentru care și a murit.

Acesta a salvat viața multora și a fost apoi obligat să se supună la idoli. A refuzat și a fost aruncat în temniță. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat și l-a adus pe calea cea dreaptă. Temnicerul Hippolytus a fost și el martor la minune și, după ce a văzut cele întâmplate, s-a botezat și a fost ucis pentru asta.

După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși. Lavrentie a stins focul și apoi și-a dat sufletul în mâinile Domnului. În iconografie, el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mână, cădind și înmiresmând Biserica lui Hristos.

Traditii de Sfântul Laurențiu
În această zi mare se respectă multe tradiții și obiceiuri, pentru că Sfântul Laurențiu are o putere mare asupra vremii și fenomenelor extreme. Se spune că în această zi nu este bine să aprindem focuri, pentru că îl vom mânia pe Sfântul Laurențiu. Acesta se răzbună, provocând incendii, pentru că și el a pătimit din cauza focului.

De altfel, astăzi nu este bine să spălăm haine sau să coasem și nici să facem treburi casnice. Tradiția din anumite zone ale țării spune că astăzi trebuie să ne rugăm și să ținem post.

O tradiție mai veche spune că cei care se roagă în această zi la marele Sfânt își vor proteja casa de flăcări, precum și pășunile și orice alt pământ.